This project explores ideas of enhanced liveability in the context of increasing lifestyle. The challenge was to strike a balance between an efficient use of the site, functionality, affordability and integration with the street. Grounded by a user-centred approach to layout, materiality, form and function, the idea of designed with a clear focus on longevity and liveability in turn. We believe that smaller space designed and built with consideration can provide for everything required to live well, with less, more simply.

We believe in the power of incidental interaction to break down boundaries and strengthen community. Multiple layers were used to mediate this transition between public and private space. An open posted recycled timber fence prevents all but perpendicular external sight lines. Native tree plantings behind the fence create a layer of permeable screening to the setback front yard with passive seating. This use of layering enables connection to exist between inhabitants and passers-by. A focus on connection allowed for natural light, ventilation and energy transfer to be considered, creating comfortable places to seek refuge, build relationships and nurture growth.

Location

131 Residence, Moradabad

Product

Villa Development

Stage

Built

Collaborators

TOD

Photography

Sustainability

Affordability is not just a consideration during construction. Maintenance over the life of a building was considered in order to decrease costs over time. Highly textured materials such as timbers require more regular maintenance and are located at ground level where they are accessible, with robust low maintenance materials such as Colorbond used in areas out of reach. This focus has the added benefit of maximising texture and warmth at everyday touch points at the human scale.

Detail resolution is an important component of the design. Details that are robust, beautiful and easy to maintain were considered carefully. Designing for tolerance and ease of assembly with simple yet elegant resolution of natural, personable and recycled material where possible were also key focuses of the design.

Register your interest or get in touch directly. Email [email protected]

* Mandatory Fields